Hypnose en chronische pijn Hypnotherapie Tips bij chronische pijn

10 veelvoorkomende misvattingen over hypnotherapie bij chronische pijn

Nov 06, 2023

Hypnotherapie is een behandelingsvorm die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen als een potentieel hulpmiddel bij het beheersen van chronische pijn. Helaas bestaan er veel misvattingen en vooroordelen over hypnotherapie, vooral onder mensen met langdurige chronische pijn. In dit blogartikel willen we 10 van de meest voorkomende misvattingen aanpakken en de feiten blootleggen. Dus, laten we de waarheid over hypnotherapie ontdekken!

1. Hypnotherapie is alleen bedoeld voor entertainment.

Misvatting: Veel mensen associëren hypnose met entertainment op podia of tv-shows, waar mensen rare dingen doen onder invloed van een hypnotiseur. Dit heeft echter niets te maken met therapeutische hypnotherapie.

Waarheid: Hypnotherapie is een serieuze vorm van therapie die gericht is op het verkennen van het onderbewustzijn om positieve veranderingen te bevorderen. Het kan helpen bij het verminderen van pijn, het veranderen van percepties en het ontwikkelen van zelfbeheersing.

2. Hypnotherapie is manipulatie van de geest.

Misvatting: Veel mensen geloven dat hypnotherapie een vorm van geestelijke manipulatie is, waarbij de therapeut volledige controle heeft over de persoon die onder hypnose is.

Waarheid: Hypnotherapie is gebaseerd op samenwerking en vrijwillige deelname. Je behoudt altijd de controle over je geest en kunt op elk moment uit de hypnotische staat komen als je dat wilt. De therapeut fungeert als een gids om je te helpen positieve veranderingen te bereiken.

3. Hypnotherapie is niet wetenschappelijk bewezen.

Misvatting: Veel mensen denken dat hypnotherapie een pseudowetenschap is zonder enig bewijs van effectiviteit.

Waarheid: Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat hypnotherapie effectief kan zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van het welzijn bij mensen met chronische pijn. Het wordt erkend als een legitieme vorm van therapie door vele medische en psychologische organisaties. *

4. Hypnotherapie is alleen voor zwakke mensen.

Misvatting: Er heerst soms het idee dat hypnotherapie alleen geschikt is voor mensen die niet sterk genoeg zijn om op eigen kracht met hun pijn om te gaan.

Waarheid: Hypnotherapie is bedoeld voor iedereen die positieve veranderingen wil bewerkstelligen in hun leven, ongeacht hun kracht of veerkracht. Het kan juist een waardevolle aanvulling zijn op bestaande pijnbeheersing strategieën.

5. Je verliest de controle tijdens hypnotherapie.

Misvatting: Een veelvoorkomende angst is dat je de controle over jezelf verliest tijdens een hypnotherapie sessie en dat de therapeut je dingen kan laten doen tegen je wil.

Waarheid: Hypnotherapie is een proces waarbij je ontspannen en gefocust bent, maar je behoudt altijd de controle over jezelf. Je kunt geen dingen doen tegen je wil of je persoonlijke waarden.

6. Hypnotherapie is een snelle oplossing.

Misvatting: Sommige mensen denken dat hypnotherapie een magische oplossing is die pijn onmiddellijk kan laten verdwijnen.

Waarheid: Hypnotherapie is geen wondermiddel en kan tijd en herhaling vergen om positieve veranderingen te bereiken. Het is een proces waarbij je geleidelijk aan nieuwe manieren van denken en reageren ontwikkelt.

7. Hypnotherapie is alleen voor de geest, niet voor het lichaam.

Misvatting: Veel mensen denken dat hypnotherapie alleen gericht is op de geest en geen invloed heeft op fysieke pijn.

Waarheid: Hypnotherapie kan invloed hebben op zowel de geest als het lichaam. Het kan helpen bij het verminderen van pijnperceptie, het ontspannen van spieren en het bevorderen van een algeheel gevoel van welzijn.

8. Je moet gemakkelijk te hypnotiseren zijn voor hypnotherapie.

Misvatting: Sommige mensen denken dat ze niet in staat zijn om gehypnotiseerd te worden en daarom geen baat kunnen hebben bij hypnotherapie.

Waarheid: Iedereen met een normaal vermogen om suggesties te accepteren en een open houding kan profiteren van hypnotherapie. Het vermogen om gehypnotiseerd te worden kan variëren, maar de meeste mensen kunnen hypnose ervaren.

9. Hypnotherapie is duur en ontoegankelijk.

Misvatting: Er bestaat vaak de gedachte dat hypnotherapie alleen beschikbaar is voor mensen met veel geld en dat het voor anderen onbetaalbaar is.

Waarheid: Hoewel de kosten van hypnotherapie kunnen variëren, zijn er therapeuten en instanties die betaalbare opties bieden. Daarnaast zijn er ook zelfhulpbronnen beschikbaar, zoals geleide hypnose-audio's, die kosteneffectieve alternatieven kunnen zijn.

10. Hypnotherapie is alleen effectief bij bepaalde soorten pijn.

Misvatting: Sommige mensen denken dat hypnotherapie alleen effectief is bij specifieke soorten pijn, zoals hoofdpijn of rugpijn.

Waarheid: Hypnotherapie kan effectief zijn bij verschillende vormen van chronische pijn, zoals fibromyalgie, artritis, migraine en meer. Het richt zich op het verminderen van pijnperceptie en het bevorderen van een positieve mindset.

Conclusie:

Het is belangrijk om vooroordelen en misvattingen over hypnotherapie bij chronische pijn te doorbreken. Hypnotherapie is een waardevolle en wetenschappelijk ondersteunde behandelingsoptie die kan helpen bij het verminder

*Hier zijn een aantal links die naar deze informatie leiden:

1. American Psychological Association: "Hypnosis Today": https://www.apa.org/topics/hypnosis/

2. National Center for Complementary and Integrative Health: "Hypnotherapy for Health": https://www.nccih.nih.gov/health/hypnotherapy-for-health

3. British Psychological Society: "Hypnosis": https://www.bps.org.uk/publications/member-network-publications/north-east-branch-newsletter/november-2014/hypnosis

4. American Society of Clinical Hypnosis: "About Hypnosis": https://www.asch.net/Public/GeneralInfoonHypnosis/AboutHypnosis.aspx

5. The Royal Society of Medicine: "Hypnosis in Contemporary Medicine": https://www.rsm.ac.uk/events/hypnosis-in-contemporary-medicine/2021-22/hyp09/

*Alle bovengenoemde organisaties erkennen hypnotherapie als een legitieme vorm van therapie. Ze bieden ook uitgebreide informatie over hoe hypnotherapie werkt, wat het behandelt en hoe het kan worden toegepast in de medische en psychologische praktijk.