Mindset en chronische pijn Tips bij chronische pijn Mindfulnes

5 tips om negatieve focus op pijn te doorbreken

Nov 06, 2023

De gevolgen van aanhoudende of steeds terugkerende pijn kunnen behoorlijk ingrijpend en belemmerend zijn in je dagelijkse leven. Als moeder ben je misschien de spil van het gezin en steun en toeverlaat van iedereen. Jij bent de moeder en vrouw waar je kinderen en man op kunnen rekenen. Ook je vriendinnen zijn misschien wel van je gewend dat ze altijd bij jou terecht kunnen voor een peptalk of een gezellige middag weg. Misschien heb je naast je gezin ook nog wel een baan waarin je verantwoordelijkheden hebt of waar mensen op je aanwezigheid rekenen.


Hoe hou je al die ballen hoog wanneer je aandacht steeds meer bij je pijn is? Soms kan de focus op de pijn er voor zorgen dat je niet goed meer in oplossingen kunt denken omdat het zo uitzichtloos lijkt en je gedachten vooral in het negatieve blijven hangen. Alles waar je aandacht aan geeft groeit en dat geldt ook voor pijn. Je brein vertelt je wat je allemaal niet meer kunt en je gevoel bevestigd dit. Zo kun je makkelijk in een cirkel blijven ronddolen zonder een uitweg te zien en zonder het gevoel te hebben dat je weer grip kan krijgen op je situatie.


Hier zijn 5 tips om deze negatieve focus op pijn te doorbreken


1) Hoe ga jij om met de pijn?

Sta eens bewust stil, neem wat afstand van je situatie en bekijk jezelf en je gedrag met een open, eerlijke en nieuwsgierige blik. Wat doe je als je pijn hebt (probeer je het te negeren, wuif je het weg als kleinigheidje, verzwelg je erin, etc.) en wat voel je daarbij (boosheid, verdriet, angst etc.)? Ben je hard voor jezelf, of is er compassie? Vindt je dit moeilijk te beantwoorden vraag het dan aan iemand die jou goed kent en zonder te oordelen een eerlijk antwoord durft te geven. Neem het antwoord zoals het is ook al vindt je dit moeilijk om te horen. Soms heb je zelf onbewust een ‘blinde vlek’ op je gedrag en zie je niet meer hoe je gedrag jezelf beïnvloed.


2) Wat zijn je mogelijkheden?

Bekijk al je mogelijkheden die je denkt te hebben of al hebt geprobeerd van de kant van de oorzaak. Kunnen deze mogelijkheden jou inzicht geven in het ontstaan van je klachten of zijn ze alleen gefocust op het oplossen van je pijnklachten? Veel oplossingen die aangeboden worden in de vorm van therapie of advies zijn gericht op het verhelpen of voorkomen van de pijn. Hiermee wordt de aandacht vooral gevestigd op de pijn zelf en niet zozeer op de onderliggende oorzaak. Bedenk dat er altijd mogelijkheden zijn ook al lijkt dit niet zo, misschien zit je voor je gevoel ‘vast’ in een bepaalde richting waardoor je geen andere weg meer ziet of een andere optie niet meer hoort. Blijf altijd nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden en sta open voor verandering.


3) Wat geloof jij over je pijn.

Vraag jezelf eens af wat je hebt aangenomen als waarheid over jouw rugpijn. Wat is je verteld, wat zeg je tegen jezelf of wat heb je jezelf wijsgemaakt? Moet je er mee leren leven? Komt een ‘zwakke rug’ nou eenmaal voor in je familie? Had je moeder ook altijd hoofdpijn? Hoort stress nou eenmaal bij je levensstijl. Etc. Een negatieve overtuiging kan je manier van omgaan met rugpijn enorm beïnvloeden. Het is als een uitgemaakte zaak, het is zoals het is en daar valt niets meer aan te doen. Is dit ook echt zo? Is het een geloofsovertuiging die je verder kan helpen of houdt het je tegen? Wat zou een positieve overtuiging kunnen zijn waardoor je anders om kunt gaan met de pijn?


4) Wie ben jij zonder pijn

Wat als je geen pijn meer zou hebben? Stel je kan in de toekomst kijken, je hebt je pijn overwonnen en je bent weer aan het genieten van het leven. Wie ben jij dan? Beeld je dit eens in, schrijf het op, vertel het jezelf, teken of schilder jezelf, wees creatief en omschrijf jezelf in detail. Waar ben je, met wie ben je, wat doe je anders, hoe geniet je, waar geloof je in, wie ben je precies en welke doelen heb je? Het inbeelden, vertellen of creatief uiten van je ideale toekomstbeeld geeft weer nieuwe kracht, ideeën en inspiratie om verder te kunnen kijken dan je klacht of pijn.


5) Hulp aanvaarden

Je hoeft het niet alleen te doen. Je hebt waarschijnlijk meer steun om je heen dan je denkt. Heb je jezelf al eens eerlijk afgevraagd of je alle hulp hebt aanvaard of geaccepteerd? Wat heb je echt nodig? Wat kan je anders doen dan je tot nu toe gedaan hebt? Wie kan je daar bij helpen? Durf jezelf kwetsbaar op te stellen zodat anderen jouw kunnen helpen en steunen in je proces. Denk je er zelf niet uit te komen vraag dan professionele hulp zodat je samen stap voor stap kunt gaan kijken en onderzoeken wat jou het beste kan helpen om je pijn te overwinnen.


Leg je lot niet enkel in iemand anders zijn handen maar blijf zelf actief en doelbewust meedenken, dit is jouw persoonlijke en unieke proces.