Mindset en chronische pijn Mindfulnes Stress Onderbewuste brein Tips bij chronische pijn

Beren op de weg: een obstakel voor mensen met chronische pijn

May 17, 2023

Veel mensen hebben vaak iets geprobeerd waarna het resultaat tegen viel. Misschien herken jij dat ook wel. Dat kan komen omdat proberen staat voor: pro (van tevoren) beren op de weg zien. Het ‘proberen’ zorgt er dan voor dat je brein direct al over gaat op optie B of C. Het is een soort escape route voor datgene wat we onbewust misschien (nog) niet kunnen of durven.

Voor mensen met chronische pijn kan het proberen van nieuwe dingen een uitdagende en beangstigende taak zijn. Het zien van beren op de weg is dan een natuurlijke reactie, waarbij de focus meer ligt op mogelijke negatieve gevolgen in plaats van de potentieel positieve resultaten. Maar wat zijn nu nog meer de nadelen van het zien van beren op de weg? En hoe dit onze levenskwaliteit kan beïnvloeden?

1. Beperking van mogelijkheden:

Wanneer we beren op de weg zien, laten we onze angsten en twijfels de overhand nemen. Dit kan ons ervan weerhouden om nieuwe dingen te proberen en kansen te grijpen die ons leven kunnen verrijken. Door te blijven hangen in onze comfortzone, beperken we onze mogelijkheden en missen we potentiële groei en succes.

2. Gemiste leermogelijkheden:

Het proberen van nieuwe dingen biedt ons de kans om te leren en te groeien, maar door beren op de weg te zien vermijden we echter potentieel waardevolle leermogelijkheden. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren, maar als we onze focus voortdurend richten op mogelijke mislukkingen, beperken we onze kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en onszelf te verbeteren.

3. Versterking van chronische pijn:

Chronische pijn kan het vertrouwen in ons eigen lichaam aantasten. Beren op de weg zien kan dit gevoel van onzekerheid versterken, waardoor we terughoudend worden om activiteiten te ondernemen. Vooral wanneer die ons fysiek of emotioneel kunnen belasten. Hoewel het belangrijk is om je grenzen te respecteren, kan het overmatig focussen op mogelijke pijnlijke gevolgen ons beletten om waardevolle ervaringen en genezing te vinden.

4. Versterking van onzekerheid:

Onzekerheid kan ons ervan weerhouden om onszelf volledig te uiten en onze doelen na te streven. Het zien van beren op de weg versterkt deze onzekerheid, omdat we ons richten op wat er mis zou kunnen gaan in plaats van op onze capaciteiten en potentieel. Door te blijven hangen in onze onzekerheden, belemmeren we onze groei en beperken we de kansen die we hebben om onszelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Het is belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben van mensen die begrijpen wat je doormaakt. Praat met geliefden, vrienden of een ondersteuningsgroep over je angsten en zorgen. Zij kunnen je aanmoedigen en je helpen de beren op de weg te overwinnen. Onthoud dat het proberen van nieuwe dingen moed vereist en het kan ook beloningen opleveren die het de moeite waard maken. Wees lief voor jezelf, wees geduldig en wees bereid om beren op de weg te overwinnen op weg naar een betere toekomst.

Marijke Brink