Tips bij chronische pijn Mindfulnes Stress

De 9 verborgen symptomen van slaaptekort

Nov 06, 2023

Regelmatig en voldoende slapen is cruciaal, vooral ook omdat ons leven steeds drukker wordt. Veel mensen voelen zich overprikkeld. En overmatige overprikkeling kan resulteren in een burn-out Nu is een burn-out vrijwel altijd een optelsom van stressoren. Een tekort aan slaap is zeker niet de enige reden dat mensen opgebrand raken. Maar slaaptekort verhoogt wél het risico op depressieve gevoelens en angstgevoelens. Daarnaast is er een verband tussen een gebrek aan slaap en stress.

Als je goed slaapt, voel je je vitaal, veerkrachtig en sterk. Je bent daardoor in staat om gedurende de dag betere beslissingen te nemen. Een richtlijn voor goede slaap is dit:

  • Je maakt nachten van gemiddeld 7-9 uur.
  • Als je gaat liggen val je binnen ongeveer 30 minuten in slaap.
  • Je slaapt rustig door zonder lange onderbrekingen.
  • Je wordt ’s ochtends met een uitgerust gevoel wakker.

Slaap tekort kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Slaap tekort lijkt misschien duidelijke signalen te hebben maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ironisch genoeg is fysieke vermoeidheid niet eens het eerste sterke signaal van slaaptekort Er zijn meer verborgen signalen waar

De 9 ‘verborgen’ symptomen van slaaptekort

1. Je bent emotioneel gevoeliger dan voorheen

Als je merkt dat je een korter lontje hebt dan normaal of onverwacht vaker huilt.


2. Je bent gewend geraakt aan een vermoeid gevoel en vindt het inmiddels acceptabel

Realiseer je dat een vermoeid gevoel niet gewoon is. Als je wakker wordt, mag je je echt uitgerust voelen. Ook met een drukke baan en een jong gezin. Juist dan!


3. Je hebt moeite om je te focussen op je werk

Als je niet goed slaapt ben je minder goed in staat complexe processen te beoordelen. Je bent minder scherp en dus minder goed in staat je mailbox te beheren, te prioriteren en budget beslissingen te nemen.


4. Je vergeet belangrijke zaken

Zoals een verjaardag of je weet niet meer waar je je portemonnaie of sleutels hebt gelaten.


5. Je hebt een lagere weerstand

Je pakt heel onhandig bijna elk virus mee en het duurt lang voor je je weer fit voelt.


6. Je vindt het moeilijk om keuzes te maken

Slaaptekort kan van invloed zijn op snelheid en cognitieve verwerking in je brein. Dus het beheer van tijd en efficiëntie kan een stuk moeilijker worden.


7. Je hebt de neiging om vaker onnodig te botsen

Je stoot net wat vaker met je knie onhandig tegen een tafel, je zwaait je arm tegen een deurpost, je struikelt over stoepjes, je laat dingen vallen en je bent minder scherp in het verkeer.


8. Je hebt een droge huid

Je huid is het grootste orgaan van het lichaam en het kan je veel vertellen over wat er intern gebeurt. Als je niet genoeg slaapt, kun je dat aan je huid zien, bijvoorbeeld in droogte, acne of extra rimpels.


9. Je buik voelt ongemakkelijk

Slaaptekort brengt je natuurlijke spijsvertering in de war. Je hebt last van obstipatie, een opgeblazen of algeheel ongemakkelijk gevoel.


Welke symptomen herken jij? En wat kan je veranderen?


Slaaptekort en Stress gaan vaak hand in hand. Wil je meer lezen over stress en tips ontvangen om zo stressvrij als mogelijk te leven? Via de link kan je mijn e-book 'stressvrij leven' downloaden.