Hypnose en chronische pijn Hypnotherapie

De magische spiegel

Nov 06, 2023

Als hypnotherapeut geef ik (online) hypnose sessies aan cliënten in Nederland en daarbuiten. Fantastisch om te doen en vooral magisch om te zien/horen hoe cliënten, soms in één sessie, een probleem wat ze al jaren doen transformeren en oplossen.

Schatkamer

Het onbewuste brein is namelijk onze schatkamer aan informatie die we door ons hele leven heen hebben opgedaan. Je zou ook kunnen zeggen onze harde schijf… maar ja, wat is daar nu magisch aan? Ons onbewuste brein is namelijk gek op symbolen, metaforen, beelden en verhalen. Een beetje cryptisch en vaag, zoals onze dromen, maar wel vol met belangrijke informatie dat ons iets wil vertellen.

Ons onbewuste brein is dus een grote schatkamer en hypnose biedt de sleutel. Kan je je voorstellen dat je in je eigen schatkamer kunt rondkijken en oplossingen zal vinden voor een probleem wat je al zo lang doet? Waarvan je vaak niet eens weet hoe, wanneer en waarom het precies begonnen is? Magisch en verwonderend toch?

Nieuwsgierigheid

Stel je eens een 9-jarig kind voor. Vol nieuwsgierigheid naar alles wat er op deze wereld te zien, horen, voelen, ruiken en proeven is. Alle zintuigen staan aan! Vanuit de onschuld, die een 9-jarige van nature bij zich draag, kan het kind zich helemaal verwonderen aan simpele en kleine dingen in het leven. Later in het leven moet je serieus gaan doen en in het gareel van de maatschappij stappen, iets wat kinderen niet vanzelf doen.

Het heeft zijn voordelen maar ook nadelen omdat we zo steeds verder van onze authentieke natuur af komen te staan. Tijdens een hypnose sessie is die serieusheid en dat gareel er niet omdat we het kritische brein, oftewel ons bewuste brein, omzeilen. Dan communiceren we als een 9-jarige omdat dit de taal van het onbewuste is. Nieuwsgierig en vol verwondering!

Niet begrensd volgens een norm maar ongelimiteerde- en ongefilterde informatie. Vanaf het moment dat je voor het eerst in de baarmoeder van je moeder je zintuigen ging gebruiken tot aan het nu. En voor sommige zelfs daarvoor. Stel je dan eens voor welke mogelijkheden je hebt om tot inzichten te komen die je bewuste brein je nooit kunnen geven. Al is het maar omdat je onbewuste brein 95% van alle informatie bevat.

Een onderdeel van de sessie is de magische spiegel. Waarin ik mensen meenemen in hun eigen onbewuste waar een spiegel staat, een magische spiegel. En in die spiegel ziet hij of zij een persoon van waarde, een waardevol persoon. Een persoon die mooi is van zowel binnen als van buiten. Welk 9-jarig kind zou een magische spiegel nou niet geloven? De magie, de verwondering is echt en dus ook voor je onbewuste.

In ons volwassenen leven laten we ons nog steeds graag verwonderen. Denk aan theater, fantasie, films, spelletjes en boeken. Wij noemen dat ontspanning maar wellicht verlangen we gewoon even terug naar de onschuldige magie dat we als kind als vanzelfsprekend hebben ervaren. Dat is wat hypnose ook doet. Wanneer ben jij voor het laatst verwonderd?