Hypnotherapie Mindset en chronische pijn Onderbewuste brein Mindfulnes Coaching Stress

Emotionele Triggers: hoe ze jouw emoties beïnvloeden

Dec 21, 2023

Het leven zit vol met momenten die ons raken, ons van streek maken, ons doen reageren op manieren die we later misschien wel betreuren. Dit zijn triggers. Het kunnen situaties, woorden of acties zijn die ons in onmiddellijk een oude pijn duwen. Vaak zonder dat we het zelf beseffen. Het kan een opmerking zijn, een bepaalde toon, een blik, een beeld, een houding, een specifiek geluid, een geur of een smaak. Plotseling voel je de woede/boosheid/verdriet/angst/spanning of pijn opkomen. Misschien wil je het liefst wegrennen of je in stilte terug in trekken. Dit zijn emotionele triggers, die diep in ons verleden geworteld zijn, en die onze reacties in het heden (het NU) beïnvloeden.


Wat wil een trigger jou vertellen?


Triggers geven ons veel informatie ondanks dat het onaangenaam voelt. Ze vertellen ons namelijk iets over onszelf en daarom is het goed om te onderzoeken wat er bij jou gebeurt. Je kunt een trigger zien als een deur naar meer zelfinzicht. Het is aan jou of je door de deur stapt en op onderzoek uitgaat. Als je het vanuit dit perspectief bekijkt, kun je dus heel dankbaar zijn voor de gebeurtenis of persoon die jou triggert.


Het is mens eigen dat we weg willen van pijn. Het is dus niet altijd makkelijk om aanwezig te blijven bij het onaangename gevoel. Het kan gebeuren dat we uithalen naar de ander, naar de persoon die de trigger ‘veroorzaakt’ heeft. Als we dit doen, missen we de kans op persoonlijke groei en dat is een gemiste kans.


De Diepe Wortels van Triggers


Triggers worden vaak geplant in onze vroegste jaren, zelfs zo vroeg als in de baarmoeder tot aan onze jong volwassen jaren. Ze zijn meestal gekoppeld aan negatieve ervaringen en vormen overtuigingen die ons gedrag saboteren, zoals "Ik ben niet goed genoeg" of "Het is altijd mijn schuld". Deze overtuigingen worden zo vaak herhaald in ons hoofd dat we ze voor waar hebben aangenomen.


Triggers vertellen je ook iets over jouw persoonlijke waarden. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Het is heel handig om hierin inzicht te hebben. Het heeft te maken met waar jij voor staat. Enkele voorbeelden van persoonlijke waarden zijn: eerlijkheid, respect, rechtvaardigheid, begrip, idealisme, transparantie en levenslust.
Triggers hebben vaak betrekking op het ondermijnen van persoonlijke waarden die voor jou essentieel zijn. Eerlijkheid is bijvoorbeeld van wezenlijk belang voor jou. Wanneer je met iemand te maken krijgt die onwaarheden spreekt, triggert dit jou dus.


Triggers en chronische pijn


Triggers kunnen ons gedrag beïnvloeden op manieren die negatief zijn voor ons welzijn. Ze kunnen leiden tot een paniek aanval, een woede-uitbarsting of ze laten ons juist terugtrekken uit situaties die goed voor ons zijn zoals sociaal contact. Vermijden lijkt misschien een makkelijke uitweg, maar het is geen oplossing. Het beperkt ons leven en kan zelfs tot angst leiden wanneer we geconfronteerd worden met een onvermijdelijke trigger.


De structuren in de hersenen die betrokken zijn bij emotie liggen in het limbische systeem. En nu komt er iets opmerkelijks... de hersenstructuren in het limbisch systeem die betrokken zijn bij de vorming van emotie zijn tevens betrokken bij de aansturing van talrijke lichamelijke functies, zoals pijn, energie, spierspanning, doorbloeding en het functioneren van organen. Op deze manier kunnen triggers die een emotie oproepen ook bijdragen aan chronische pijn.


Hypnotherapie als Oplossing


Hypnotherapie biedt een manier om met deze emotionele triggers om te gaan. Door ons onderbewuste te verkennen, kunnen we de negatieve associaties die we hebben gemaakt aanpakken en veranderen. Hypnotherapie gaat niet over het onderdrukken van herinneringen, maar over het werken met en transformeren ervan. Het helpt ons om triggers te zien als kansen voor groei in plaats van obstakels.


Hypnotherapie gebruikt ons geheugen en voorstellingsvermogen om herinneringen op een nieuwe manier te zien. Het helpt ons om trauma's te verwerken en te integreren in ons leven zonder dat ze ons definiëren. Dit kan betekenen dat we leren om een stap terug te doen wanneer we getriggerd worden en een bewuste keuze maken over hoe we willen reageren.


Jouw Rol en Verantwoordelijkheid


Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel anderen onze 'knoppen' kunnen indrukken, alleen wij verantwoordelijk zijn voor hoe we reageren. Door te leren onze triggers te herkennen en ermee om te gaan, kunnen we een diepere emotionele intelligentie en veerkracht ontwikkelen.


Een Leven Vrij van Triggers


Stel je een leven voor waarin je vrij bent van de ketenen van je triggers. Waar je in staat bent om met rust en kalmte te reageren, ongeacht wat er op je pad komt. Hypnotherapie kan je daarbij helpen. Het is een veilige en effectieve manier om te werken aan je emotionele welzijn.


Ben je klaar om de controle over je triggers terug te nemen? Om de kracht van je eigen geest te ontdekken en jezelf te bevrijden van stress, angst en onverwerkte emoties? Jouw pad naar een stressvrij en gezond leven begint hier. Wat zou het voor jou betekenen om een leven te leiden vrij van de lasten die je nu misschien nog draagt?


Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend inspiratiegesprek waarin we jouw situatie bespreken en gaan bekijken hoe hypnotherapie jou gaat helpen. Klik hier om een afspraak te maken.

Marijke