Mijn leven met chronische pijn

Ik heb het nog nooit gedaan...

May 17, 2023

Ik hoor soms mensen met chronische pijn zeggen: ‘ik heb echt alles al geprobeerd’. Alles? Dat zijn heel wat mogelijkheden. Knap vind ik dat. Ik heb zelf nog lang niet alles gedaan. Proberen doe ik trouwens niet... ik doe het of doe het niet... maar daar heb ik een andere blog over geschreven. Ik heb overigens al best veel gedaan om meer grip op mijn chronische pijn te krijgen... en met succes!

 

Toch vond ik dat ik nog een verbeterslag kon maken in mijn stabiliteit en kracht. Vooral in mijn benen/heupgewrichten. Door de operaties aan mijn heupgewrichten (3 keer links en 2 keer rechts) ben ik daar wel veel van verloren. Geeft niet... maar dan heb ik wel wat professionele hulp nodig. Ik weet ook niet alles en gelukkig hoeft dat ook niet. 

 

Zo kwam ik een poosje geleden zo ineens op het idee om hydrotherapie te onderzoeken. Nou ja zo maar... ik heb het vast ergens gelezen of gehoord en mijn knappe onbewuste heeft dat opgeslagen en als taak genoteerd. Voor wie nu denkt hydrotherapie? Dit is een vorm van therapie die gebruikmaakt van water en vaak in een therapeutische zwembadomgeving (verwarmd water).

 

Hydrotherapie is vooral gunstig voor mensen met chronische pijn omdat het verschillende voordelen biedt. Allereerst zorgt het drijfvermogen van water ervoor dat het gewicht en de druk op de gewrichten en spieren worden verminderd, waardoor de belasting op het lichaam afneemt. Dit kan pijn verlichten en mobiliteit verbeteren. Precies wat ik zocht.

 

Daarnaast biedt hydrotherapie een ontspannende omgeving, wat kan helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Het warme water heeft namelijk een kalmerend effect op mijn zenuwen en spieren, waardoor pijn en spierspanning verminderen.

 

Door het (makkelijker) bewegen wordt ook mijn bloedcirculatie verbeterd, waardoor het herstelproces kan versnellen. Bovendien is het uitvoeren van oefeningen in het water veel gemakkelijker door de verminderde zwaartekracht, waardoor ik kan bewegen zonder overmatige belasting. Ik kan oefeningen doen dit ik (nog) niet op het droge kan.

 

Ik ben nu 6 keer geweest en voel al dat mijn spieren versterken en de stabiliteit van mijn heupgewrichten verbeterd. Naast de hydrotherapie doe ik zelf thuis nog yin yoga en andere versterkende en ontspannende oefeningen. En uiteraard zorg ik dat mijn mindset in topconditie is. Want mijn lichaam en geest werken samen, dus zal ik die ook beide moeten trainen.

 

Het is belangrijk op te merken dat hydrotherapie misschien niet voor iedereen geschikt is en dat individueel advies van een getrainde professional noodzakelijk is. Maar dat geldt natuurlijk voor elke soort (oefen) therapie. Iedere chronisch pijn patiënt heeft zijn of haar individuele behoeften.

 

Ik voel me in ieder geval als een vis in het water en ga met veel plezier naar de therapie. Ik ben benieuwd wat jij allemaal nog niet gedaan hebt, maar waar je nu misschien wel over na gaat denken?

 

Marijke