Tips bij chronische pijn

Natuurlijke pijnstillers

Jun 15, 2021


Misschien weten sommige van jullie wel dat ik een chronische heupaandoening heb. Vaak krijg ik vraag... “welke pijnstillers gebruik jij allemaal? Dit is echt een hele gebruikelijke vraag, want pijnstillers worden veel voorgeschreven of zelf gekocht in de winkel. Het is ook sociaal maatschappelijk volledig geaccepteerd om de meest zware pijnstillers te slikken.

 

Gelukkig is mijn antwoord is nog steeds GEEN! Althans niet op dagelijkse basis en zeker geen zware pijnstillers. Hooguit ibuprofen en paracetamol bij acute pijn waarvan ik weet dat dit slechts een paar dagen duurt.

 

Ik kies er heel bewust voor om de reguliere pijnstillers niet op dagelijkse basis te gebruiken. Ik zie de waarde er wel van in voor acute pijn maar niet voor langdurig gebruik omdat het je gezondheid op lange duur schaadt.

 

Wat ik wel gebruik zijn natuurlijke kruiden die van oudsher gebruikt worden bij pijn maar wellicht ‘vergeten’ zijn. ook bij chronische pijn werken ze uitstekend, je hebt geen last van nare bijwerkingen en het is nog lekker ook.

 

Uit mijn keuken:


Kruidnagel

Kruidnagel heeft ontstekingsremmende en verdovende eigenschappen door het stofje eugenol. Wist je dat in veel bijsluiters van pijnstillers staat dat er eugenol in zit als werkzame stof? Je kan kruidnagel goed gebruiken bij hoofdpijn en bij artritis.

Gebruik: Thee: 1 theelepel in een halve liter en minstens 10 min. koken. Drink met kleine slokjes.


Zwarte peper

In peper zit een bijzonder stofje Piperine. Dit werkt uitstekend bij de behandeling van artritis. Het is een natuurlijke pijnstiller en werkt ontstekingsremmend.

Gebruik: Thee: 1 theelepel in een halve liter water doen en dan flink koken. Drink met kleine slokjes.


Chili pepers

Het stofje capsaïcine dat gevonden wordt in verschillende variëteiten van hete pepers zijn een van de beste ontstekingsremmende kruiden.

Gebruik: Koken of mee bakken in je gerecht. 1 of 2 pepers is voldoende. Of je gebruikt chilipoeder.


Koriander

Koriander heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking en geeft onmiddellijke pijnverlichting. Het helpt bij hoofdpijn, stijfheid in de gewrichten, spierpijn en buikpijn.

Gebruik: Thee van korianderzaden:1 theelepel op een halve liter water.


Kurkuma

Kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmer. Gebruik kurkuma altijd in combinatie met zwarte peper, dit verhoogt de de opname van het kruid.

Gebruik: Kruid in poedervorm door je eten doen, 'golden milk' maken of verse kurkuma (rhizome) gebruiken.


Gember

Gember helpt bij pijnlijke gewrichten en spieren. Daarnaast versterkt het je immuunsysteem.

Gebruik: Poeder of verse gember gebruiken in je gerecht. Van verse plakje gember kan je thee maken.


Basilicum

Basilicum bevat essentiële oliën die ontstekingsremmend zijn. Daarnaast houdt het kruid je bloeddruk in balans en beschermt tegen diabetes. 

Gebruik: Verse basilicum is natuurlijk het allerlekkerst, maar in gedroogde vorm kan je gebruiken als thee.

 

Naast deze kruiden gebruik ik nog allerlei andere methoden om spanning en pijn te beperken en op te lossen. De kruiden zijn een fijne, lekkere en gezonde toevoeging. In tegenstelling tot de reguliere medicijnen hebben deze kruiden helemaal geen bijwerkingen en zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Voor mij dus een hele logische keuze.

 

Ik hoop dat jouw gerechten vanaf nu ook deze kruiden bevatten. Welke is jouw favoriet?