Tips bij chronische pijn Mindfulnes Coaching Ontspanning voor Body en Mind

Ontspanningsoefening Iliopsoas spier

Dec 16, 2023

  1. Ga op de grond liggen, op je rug, met je knieën gebogen en je voeten op de grond. Kies een niet te harde, maar zeker ook niet een te zachte ondergrond. Je voeten zet je schouder breed uit elkaar.

  2. Leg een opgevouwen handdoek (ongeveer 2 of 3 cm dik) onder de bovenste helft van je achterhoofd. In deze houding is je wervelkolom helemaal recht.

  3. Leg je armen ontspannen naast je lichaam, evt. met je handen op je buik, of je armen voor je borst vouwen kan ook als dat voor jou prettiger is.

  4. Hou je ogen open en maak je blik wazig (staren). Dit is de constructieve rustpositie. Wanneer je elke dag tien tot twintig minuten in deze positie gaat liggen kan je Iliopsoas ontspannen.


    Holle rug

    Wanneer je voor het eerst zo gaat liggen kan het zijn dat je rug hol is. Probeer niet de rug naar de vloer te duwen. In plaats van te proberen om lichamelijk comfort te vinden laat je je gedachten tot rust komen. Neem alleen waar wat er in je lichaam gebeurt. Je onderrug zal zwaarder worden en uiteindelijk ontspannen en je holle rug zal vlakker worden. Dit is het resultaat van de Iliopsoas die zich ontspant.

Emotionele ontlading

In de constructieve rustpositie van de psoas kun je een emotionele ontlading ervaren, (angst, boosheid, verdriet, frustratie of weerstand). Wanneer de Iliopsoas zich ontspant kan het gebeuren dat je je kwetsbaar voelt. Neem dit gewoon waar, zonder hier een oordeel op te hebben.

Heb je moeite met deze houding dan kan je ook je onderbeen op een stoel leggen zodat je benen 90 graden gebogen zijn.