Mindfulnes Mindset en chronische pijn Ontspanning voor Body en Mind Stress

Plezier

Nov 06, 2023

Als ik het heb over plezier welk beeld vormt zich dan in jouw verbeelding? De meeste mensen herkennen wel wat plezier is, vooral kinderen. Kinderen kunnen nog moeiteloos in de wondere wereld van plezier stappen. Als ik naar mijn zoontje kijk hoe hij plezier kan hebben met een bult bladeren in het bos of een plas water waar kleine diertjes in leven. Bewonderingswaardig vind ik dat! Want plezier is in de 'grotemensenwereld' lang niet altijd goed meer te herkennen.

Toch is plezier belangrijk voor ons, het is zelfs noodzakelijk om gezond te blijven. Lang geleden zag Sigmund Freud al in dat plezier een krachtige drijfveer is bij de mens. De natuur heeft ons dit meegegeven om ervoor te zorgen dat we voldoen aan onze basale levensbehoeftes zoals eten, drinken en de verbinding met anderen. We vinden die dingen lekker en fijn en zoeken ze op omdat ze goed zijn voor onze overleving.

Plezier komt in vele vormen; amusement, afleiding, zin, behagen, blijdschap, genot, lol, lust, pret, schik, vermaak, vertier, vreugde, vrolijkheid, welbehagen, liefhebberij, en meer.

Plezier beleven doen we via onze zintuigen. Vooral smaak en geur lijken het meeste plezier te geven en dat herkennen we allemaal wel terug wanneer we iets eten of drinken wat we lekker vinden. Wil je je plezier vergroten? Zet je zintuigen tast, ogen, oren, neus en tong op scherp en laat alle prikkels maar binnenkomen! Zoals kleine kinderen dat ook doen.

Je hoeft dus niet heel veel moeite te doen om plezier te verkrijgen maar het vervliegt ook sneller en er kan gewenning optreden. Denk aan dat extra stukje gebak dat je toch neemt ondanks dat je vol zit. Maar ook al duurt het maar even, plezier is wel iets om te koesteren en met aandacht te beleven. Verwonder en verwen jezelf en wees dankbaar voor je plezier.

Vijf technieken om genieten te bevorderen zijn:

1. Beleef en deel plezier met anderen.

2. Bouw plezierige herinneringen op en koester ze.

3. Prijs jezelf gelukkig met je plezier, hoe klein ze ook zijn.

4. Scherp je zintuigen.

5. Geef je over aan het moment van plezier en ga er helemaal op in.

Plezier is anders dan geluk, waar we nooit genoeg van krijgen, want echt geluk zit hem in het kennen en uitoefenen van je sterke kanten. Voor geluk moet je dus meer moeite doen, terwijl plezier overal voor het grijpen ligt, in grote hopen. Plezier is goed voor je gezondheid en daarmee je immuunsysteem. Gebruik het en doe er je voordeel mee.

Hoe ga jij vandaag je plezier beleven?