Tips bij chronische pijn Mindset en chronische pijn Mindfulnes Onderbewuste brein

RAS: Een sleutel tot verlichting van chronische pijn

May 17, 2023

Voor degenen die leven met chronische pijn, kan het een voortdurende uitdaging zijn om met pijn om te gaan. Gelukkig is er een fascinerend mechanisme in ons brein dat ons kan helpen: het Reticulair Activatie Systeem, of kortweg RAS. Het RAS is als een poortwachter die onze aandacht en perceptie (onze ervaring) reguleert. Ik zal je vertellen hoe het RAS werkt en hoe je het in je dagelijks leven kunt gebruiken om chronische pijn te verlichten.

Het RAS is een netwerk van neuronen in de hersenstam dat verantwoordelijk is voor het filteren van informatie die ons bewustzijn bereikt. Het beïnvloedt wat we wel en niet opmerken in onze omgeving. Door bewust aandacht te besteden aan het RAS, kunnen we onze perceptie en daarmee onze ervaring van pijn beïnvloeden.

Een krachtige manier om het RAS ten goede te gebruiken, is door je te richten op positieve prikkels en afleiding. Het RAS reageert sterk op emoties en opmerkelijke gebeurtenissen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je concentreert op kleine geneugten in het leven, zoals een glimlach van een vriend of een warme kop thee. Door je bewust te richten op deze positieve momenten, kun je je RAS activeren om meer van dit soort ervaringen op te merken en te waarderen. Hierdoor zal de focus op pijn verminderen.

Het stellen van doelen is nog een effectieve manier om het RAS te gebruiken. Wanneer je je focust op een doel, stuurt het RAS je aandacht naar relevante informatie en kansen die je zullen helpen dat doel te bereiken. Stel realistische doelen die je kunt bereiken en verdeel ze in kleinere stappen. Dit zal je RAS aanmoedigen om je te helpen bij het vinden van mogelijkheden die je dichter bij je doel brengen.

Het onderhouden van gezonde gewoonten speelt ook een rol bij het optimaliseren van het RAS. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gebalanceerd dieet kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van pijn. Het RAS reageert positief op deze gezonde gewoonten door endorfines vrij te geven, onze natuurlijke pijnstillers. Het is belangrijk om kleine, haalbare stappen te nemen om deze gewoonten in je dagelijkse routine op te nemen.

Daarnaast zal het delen van je positieve ervaringen je RAS positief beïnvloeden. Ik vraag me af waar jij je vanaf nu meer op gaat focussen?

Marijke