Tips bij chronische pijn Mijn leven met chronische pijn Ontspanning voor Body en Mind

Yoga voor niet-lenige mensen (zoals ik)

Nov 06, 2023

Op een willekeurig plaatje van een Yogales zie je vaak slanke dames en heren schijnbaar moeiteloos hun lijf in allerlei bochten wringen. Ik moet altijd lachen als ik dat zie. Ik beoefen zelf ook Yoga en ik kan je zeggen dat mijn versleten en stijve heupgewrichten het niet eens zijn met die wringende bochten. Hierdoor kon ik mezelf dan ook een hele tijd totaal niet herkennen in die fantastisch uitziende, veel te ingewikkelde, poses. Ik denk dat dit me ook te lang heeft weerhouden om wel met Yoga te gaan beginnen. En dat is jammer.

Toch heb ik het gedaan. Ik kwam erachter dat het bij Yoga om veel meer gaat dan een mooi lijf en een mooie pose. Mijn houding verbeterde en mijn lijf werd steeds soepeler. Maar ook de aandacht voor mijn ademhaling was voor mij een hele fijne en direct toepasbare tool. En nee daar hoef je niet voor in een krul te liggen. Door beter te gaan ademhalen kon ik meer tot mezelf komen.

Door een stressvolle levensstijl of baan kan je ademhaling vaak ongemerkt veranderen in een stress-ademhaling. Je ademt dan eigenlijk de hele tijd alsof er iets of iemand achter je aanzit. Hierdoor moet je lijf letterlijk meer moeite doen om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Voor even is dat niet erg, maar op lange termijn is dit heel stressvol. Door je ademhaling weer tot rust te brengen, kalmeert je zenuwstelsel en stroomt de energie je lichaam in en de stress eruit.


Wat is yoga?

Yoga betekent in het Sanskriet (oude taal) ‘beheersen’ en ‘verbinden’. Yoga leert de geest je gevoel en je lichaam te beheersen en je te verbinden met jezelf. Yoga kan je dus zien als een vorm van ontspanning en (lichaam)bewustwording. De meest bekende yogastijlen zijn denk ik de Hatha Yoga en de Yin Yoga. Een andere variant die steeds populairder wordt is Yoga Nidra, wat ‘slaap van de yogi’s’ betekend. Omdat het je lichaam helemaal tot rust brengt en bij uitstek geschikt is vlak voor het slapen, als verdieper bij meditatie of wanneer je weinig energie hebt.

Zelf ben ik fan van Yin Yoga en Yoga Nidra omdat dit meer bij mij en mijn lijf past en om wat ik er persoonlijk uit wil halen. Maar er is voor iedereen wel een passende Yogastijl te vinden. Het heeft mij nieuwe inzichten gegeven en ik sta veel meer in verbinding met mijn eigen lijf waardoor ik stress en onnodige pijn moeiteloos kan loslaten. En dat zonder dat strakke lijf, wringende bochten en mooie poses. Gewoon lekker meedoen en genieten van het positieve effect dat het heeft op je lijf en je leven.

Genoeg redenen dus om wel met Yoga te beginnen, ook wanneer je denkt dat dit met jouw lijf niet lukt.

Wat houdt je nog tegen?

Namaste